قبل از صحبت درباره پروتز زیر زانو ؛ همانطور که در مقالات قبل صحبت شد بیشتر درصد سطح قطع عضو در افراد ناحیه زیر مفصل زانو (ساق پا) میباشد که این افراد به دسته ی قطع عضو زیر زانو نامگذاری میشوند. این افراد مفصل زانو را دارند و میتوانند از این مفصل جهت راه رفتن کمک بگیرند.
افراد دچار قطع عضو زیر زانو ممکن است دارای عضو ساق باقی مانده بلندی باشند که اصطلاحا این سطع قطع عضو را سایم میگویند یعنی پا از انتها یا دیستال ساق پا قطع عضو شده باشد که در این صورت قسمت استخوانی بافت از قسمت عضلانی بیشتر میباشد.
لیست محتوا
انواع پروتز های زیر زانو
دسته اول پروتز زیر زانو
در دسته اول پروتز زیر زانو ؛ قطع عضو دارای مزایا و معایبی میباشد که از مزایای آن میتوان به تعلیق مناسب پروتز یعنی نگه داشتن بهتر پروتز روی پا به علت بلند بودن اندام اشاره کرد و از معایب آن میتوان به استخوانی بودن عضو باقی مانده نسبت به بافت ماهیچه اشاره نمود که در صورت مناسب ساخته نشدن پروتز زیر زانو میتواند پای فرد را به علت فشار استخوان به پوست در سوکت پروتز دچار زخم کند.
دسته دوم پروتز زیر زانو
دومین دسته پروتز زیر زانو در سطوح قطع عضو زیر زانو افراد با قطع عضو وسط ساق میباشند که بهترین سطح قطع عضو میباشند علت مناسب بودن این قطع عضو نسبت به سایرین داشتن بافت کافی استخوانی جهت تعلیق و نگه داشتن پروتز زیر زانو روی پای فرد و همچنین داشتن عضلات کافی جهت ایجاد بافت نرم در پا جهت وزن اندازی و راه رفتن فرد میباشد.
دسته سوم پروتز زیر زانو
سومین دسته پروتز زیر زانو ؛ در سطوح قطع عضو زیر زانو افراد با قطع عضو بالای ساق میباشند که استمپ و عضو باقی مانده بسیار کوتاه تری دارند و این موضوع باعث مشکلاتی از قبیل مشکل خم کردن زانو هنگام راه رفتن و نشستن و مشکل تعلیق و نگه داشتن پروتز روی پا را دارند.
در حالت کلی بیمار پروتزی با قطع عضو زیر زانو باید به صورت دقیق توسط متخصص پروتز در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب شیراز معاینه شود که این معاینات شامل:
-بررسی دقیق پوست بیمار از لحاظ وجود زخم، حساسیت پوستی، پینه و میخچه پوست
-علت قطع عضو که میتواند تصادف، دیابت و … باشد.
-اطلاع از میزان فعالیت فرد قبل از قطع عضو
-بررسی میزان قدرت و فعالیت عضلات باقی مانده پا و عضلات بالاتر در پای قطع شده
-بررسی انتظار فرد از پروتز جدید و میزان فعالیت های مورد انتظار از پای مصنوعی
توصیه های بعد از انجام پروتز زیر زانو و معاینات توسط متخصص پروتز در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب شیراز
-دادن ورزش های بخصوص و حرکات کششی توسط متخصص حرکات اصلاحی جهت تقویت پای سالم و پای قطع شده و جلوگیری از خشکی و کوتاهی عضلات پای قطع شده
-درنظر گرفتن پروتز مناسب با توجه به معاینات انجام شده
-آموزش مراقبت از پا از زمان قطع عضو تا زمان دریافت پای مصنوعی و پروتز از قبیل نحوه بانداژ پا و شست و شوی پا
انواع پروتز زیر زانو
پروتز زیر زانو از نوع اول ؛ پدیلنی
پروتزهای زیر زانو به دوسته کلی پدیلنی و مدولار تقسیم میشوند که:
نوع اول پدیلنی میباشد که جز دسته قدیمی تر قرار میگیرد و معایبی را دارد از جمله:
-عدم قابلیت تنظیم پذیری ارتفاع قد و زاویه های مچ پا و ساق پا بعد از ساخته شدن
-وزن زیاد پروتز
-عدم امکان استفاده از پنجهای پیشرفته و متحرک
-احتمال شکستگی بیشتر پروتز از ناحیه ساق پا
پروتز زیر زانو نوع دوم ؛ مدولار
نوع دوم آن پروتزهای مدولار میباشد که معایب پروتز های پدیلنی در آن بصورت کامل رفع شده است و جهت افراد با فعالیت بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و از مزایای آن میتوان به تنظیم پذیری همه جانبه در همه ی راستاها اشاره کرد و دیگر مزیت آن میتوان استفاده از قطعات بروز، پیشرفته و سبک نام برد که در ادامه مطلب در مورد قطعات مورد استفاده در این پروتز ها صحبت شده است.