قوز شست پا و شست کجی نوعی بدشکلی انگشت شست پا میباشد. هالوکس والگوس یا قوز شست پدیده شایعی در شست پا است و اغلب موارد آن در زنان اتفاق میافتد.و این مشکل در صورت نادیده گرفتن پیشرونده میباشد.
لیست محتوا
علایم هالوکس والگوس
- انحراف انگشت شست پا به سمت داخل:انگشت بزرگ پا از محور خود منحرف و به سمت انگشتان دیگر کج میشود و در موارد شدیدتر به زیر انگشت دوم نیز میرود.
- تشکیل قوز شست (Bunion): این علامت به وجود آمدن یک قوز در خارج شست پا اشاره دارد. این بیرون زدگی ممکن است دردناک و ملتهب و قرمز باشد.
- درد و تورم: در بیماری هالوکس والگوس، درد و تورم در انگشت شست پا میباشد. این علائم معمولاً در حین حرکت و استفاده از کفشهای تنگ احساس میشوند.
- چکشی شدن انگشت شست
- محدودیت در حرکت: در موارد شدید، هالوکس والگوس منجر به محدودیت در حرکت انگشت شست پا و سفتی می شود و باعث مشکل در راه رفتن میشود.
- پینه و تاول: در انگشتان شست و انگشت دوم به علت فشار و سایش بین دو انگشت
- هالوکس والگوس میتواند یک یا دوطرفه باشد ولی معمولا در یکی از پاها بخصوص پای چپ به علت غالب نبودن و ضعیف تر بودن عضلات پای چپ بیشتر بروز میکند.
علل ایجاد هالوکس والگوس
-عوامل ژنتیکی و ارثی
–نرمی مفصل
–روماتیسم یا آرتریت روماتوئید
–ضعف عضلات شست پا
–انحراف مچ پا به سمت داخل
-استفاده از کفش های پنجه باریک
-استفاده از کفش های پاشنه دار
–تروما
–شکستگی و بدجوش خوردن شست پا
–کوتاهی ماهیچه پشت پا و فشار بیش از حد به شست پا
درجات هالوکس والگوس
–درجه خفیف یا گرید ۱: شست پا در اوایل انحراف میباشد، و بیرون زدگی کنار شست زیاد نمیباشد و میتوان اصلاح و از پیشرفت جلوگیری کرد.
–درجه متوسط یا گرید ۲: در این درجه از انحراف شست باید روش های درمانی را اجرا تا از بروز عوارض شدید و عمل جراحی جلوگیری بعمل آید.
–درجه حاد یا گرید ۳: در این درجه از انحراف شست جهت کاهش درد و اصلاح کجی، عمل جراحی صورت میگیرد.
عوارض هالوکس والگوس
–التهاب، درد و تورم در شست پا
–آرتروز و ساییدگی مفصل شست
–ناتوانی در پوشیدن کفش
–محدودیت و ایجاد درد در هنگام حرکت شست
-با رفتن به زیر انگشت دوم موجب ایجاد انگشت چکشی یا Hammer toe در انگشت دوم میکند.
-ایجاد کیست و بورس های اطراف مفصل شست پا
–متاتارساژیا یا ایجاد درد در قسمت زیر سینه پا
درمان هالوکس والگوس
فرد دچار هالوکس والگوس باید از کفش طبی با فضای کافی انگشتان جهت راحتی انگشتان و پاشنه با ارتفاع مناسب جهت جلوگیری از فشار بیش از حد به انگشتان و کفش های ساقدار جهت جلوگیری از چرخش مچ پا به سمت داخل و فشار به شست استفاده کند که در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب شیراز از پای بیمار اسکن و قالب گیری انجام میشود و متناسب با پای فرد کفش طبی ساخته میشود.
- صندل های هالوکس والگوس:
صندل های طبی ساخته شده در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب شیراز متناسب با پای فرد میباشند و دارای خصوصیاتی میباشد که از جمله آن ها
۱- دارای پد جداکننده انگشت شست میباشد که میتواند نقش بسزایی در صاف کردن انحراف شست پا داشته باشد .
۲- صندل ها متناسب با اسکن کف پا بیمار، کفی طبی مخصوصی در آن جهت جلوگیری از فشار به شست پا تعبیه میشود.
۳- دارای فضای کافی در جلوی صندل و پاشنه با ارتفاع متناسب جهت جلوگیری از فشار بیش از حد به انگشتان .
- کفی های cnc:
با توجه به عامل ایجاد هالوکس والگوس که میتواند فشار بیش از حد به شست پا باشد در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب شیراز از پای فرد اسکن کف پا گرفته میشد و فشارهای وارده به کف پا تشخیص داده میشود و سپس با توجه به فشار های موجود کف پا کفی مخصوص با دستگاه ساخته میشود تا از فشار بیش از حد به شست پا جلوگیری کند لازم به ذکر است که صافی کف پا موجب فشار بیش از حد به شست پا و انحراف شست پا و ایجاد هالوکس والگوس می شود که با کفی های طبی که طبق اسکن کف پا انجام می شود میتوان فشار را از روی شست پا برداشت.
- ice pack یا کیسه یخ:
میتوان جهت کاهش التهاب و ورم شست پا از کیسه های آب یخ سه بار در طول شبانه روز هربار به مدت ۱۰ تا ۲۰ دقیقه استفاده نمود.
- آتل هالوکس والگوس:
آتل های هالوکس والگوس میتواند تا حد زیادی جلوی پیشرفت انحراف شست را بگیرد و نیز باعث اصلاح این انحراف شود.آتل های هالوکس والگوس در نوع های مختلف نئوپرنی، مفصل دار و ژله ای بین انگشتی موجود میباشد.
بهترین نمونه اسپیلنت هالوکس والگوس نمونه ی مفصل دار میباشد، زیرا هم فشار به انگشتان دیگر وارد نمیشود و هم در روز قابل استفاده میباشد و نیز میتوان مقدار فشار اصلاحی را در آن تنظیم نمود و بمرور فشار را بیشتر و انگشت را صاف نمود.
در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب با توجه به میزان انحراف و علت ایجاد هالوکس والگوس و سن بیمار برای فرد آتل تجویز و ساخته میشود.
- ورزش های اصلاحی:
ورزش های بخصوص جهت تقویت عضلات پا و شست و اصلاح انحراف شست و افزایش انعطاف پذیری عضلات پا که در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب شیراز توسط متخصص حرکات اصلاحی به فرد آموزش داده میشود.
-مصرف داروهای های ضد التهاب و مسکن
-فیزیوتراپی
جهت کاهش التهاب و افزایش انعطاف و تقویت عضلات
- عمل جراحی:
در موارد شدید و درجه ۳ انحراف عمل جراحی انجام میشود که در این عمل بافت ترمیم و راستای استخوان تصحیح میشود و باید درنظر داشت که حتی بعد از عمل جراحی امکان برگشت هالوکس والکوس بسیار زیاد است.