قطعات پروتز زیر زانو مدولار

شاید برای شما هم سوال باشد قطعات پروتز زیر زانو از چه اجزایی تشکیل شده است ؟

قطعات پروتز زیر زانو – آماده سازی برای تست پروتز

۱-سوکت

در لیست قطعات پروتز زیر زانو ؛ سوکت پروتز، قطعه اصلی پای مصنوعی بشمار میرود که ساخت این قطعه باید بصورت دقیق توسط متخصص با تجربه با قالبگیری انجام شود که اگر این قطعه بخوبی ساخته نشود فرد قطع عضو حتی با بهترین و گرانترین قطعات پروتز هم قادر به راه رفتن نمیباشد و دائما دچار زخم در پا و لنگش در حین راه رفتن میگردد.

انواع سوکت

سوکت لامینیش
سوکت کربنی

-لازم به ذکر است قطعات پروتز زیر زانو جنس این قطعه (سوکت) پروتز زیر زانو که مهمترین قطعه می باشد سوکت میتواند از لامینیشن و یا سوکت کربنی باشد که سوکت کربنی به علت وزن کمتر و مقاوت بیشتر در افراد ورزشکار و سطوح فعالیتی بالا مورد استفاده قرار میگیرد.

درون سوکت

سافت سوکت
سوکت لاینری

درون سوکت پروتز زیر زانو که خود یکی از قطعات پروتز زیر زانو می باشد دونوع کلی پوشش دهنده پا را داریم که نوع اول شامل سافت سوکتی و نوع دوم شامل لاینری می باشد.

*در نوع سافت سوکتی آن فوم تعبیه میشود که فرد ابتدا جوراب و سپس فوم رو میپوشد و سپس پا همراه سافت سوکت را درون سوکت پروتز میکند که این روش یک روش قدیمی میباشد و مزایا و معایبی را برای فرد قطع عضو دارد.

مزایای سافت سوکت شامل:

-عدم تعریق بیش از حد پا در پروتز نسبت به لاینرها و مناسب افراد مناطق گرمسیری

-راحتی پوشیدن و دراوردن نسبت به لاینرها

قطعات پروتز زیر زانو – کفش

و معایب سافت سوکت شامل:

-ایجاد زخم به علت جنس سخت و سایش با پا در جوراب و فوم بخصوص در افراد دیابتی

-مناسب نبودن جهت افراد با پوست حساس و اختلال خون رسانی و فعالیت بالا

سوکت لاینری

سیلیکون لاینر

ژل لاینر

در نوع لاینری قطعات پروتز زیر زانو از نظر جنس دو نوع سیلیکون لاینر و ژل لاینر میباشد که تفاوت این دو  در جنس نرمتر ژل، انعطاف پذیرتربودن ژل، مقاوت و عمر کمتر ژل نسبت به سیلیکون میباشد.

مواد تجویز ژل لاینر:

۱-افراد با پوست بسیار حساس

۲-افراد دیابتی با قند بالا

-موارد تجویز سیلیکون لاینر:

۱-افراد با فعالیت بسیار بالا

۲-افراد ورزشکار

۳-افراد مشکل پوستی و عروقی

مزایا استفاده از لاینرها نسبت به سافت سوکت های فومی:

۱-بافت نرمتر لاینر نسبت به فوم و راحتی بسیار بیشتر پا

۲-ضد حساسیت بودن لاینر ها و عدم ایجاد حسایت پوستی

۳-تعلیق بسیار بالا لاینر و چسبندگی زیاد آن به پوست و جلوگیری از جدا شدن پروتز از پا بخصوص در افراد با استامپ کوتاه و افراد ورزشکار و دونده و سطح فعالیت بالا

معایب استفاده از لاینرها نسبت به سافت سوکت فومی:

۱-تعریق زیاد پا که بمرور عرق کردن پا کاهش پیدا میکند.

۲-سوزش پوست پا بعلت تعریق

۳-مراقبت های بیشتر لاینر نسبت به فوم در نظافت لاینر و مراقبت از جلوگیری از پارگی لاینر و کثیف شدن و پرزگیری

انواع لاینرها در قطعات پروتز زیر زانو

-لاینرها در برندهای مختلف از کشورهای تولید کننده مختلفی میباشند از قبیل:

۱-آلپس آمریکا

۲-هماکر ایتالیا

۳-وگنر آلمان

۴-اوسر امریکا

۵-اتوبوک آلمان

-همچنین لاینرها در ضخامت های مختلفی برای افراد با مشکلات پوستی و سطع فعالیت متفاوت تولید میشوند که این ضخامت ها در برندهای مختلف متفاوت میباشد که شامل: (۲ میل،۳ میل، ۵ میل و ۶ میل) میباشند.

۲-قفل پروتز

-در لیست قطعات پروتز زیر زانو قفل میتواند در زیر سوکت واقع شود، و توسط یک دکمه که در کنار آن تعبیه شده میتوان با فشار دادن آن دکمه موجب باز شدن قفل و‌ جدا شدن پا از پروتز گردد.

-در افراد که برای آن ها لاینر تعبیه میشود میتوانند قفل هم در پروتز خود داشته باشند.

-نقش قفل پروتز در پای مصنوعی میتواند پا را بصورت محکم در سوکت بگیرد و از بازی کردن پا و درامدن پا از پروتز جلوگیری کند.

-قفل ها میتواند از برند های مختلفی و جنس های مختلف تیتان و استیل باشند.

*چه افرادی میتوانند از قفل استفاده کنن؟

-افرادی که ته پای قطع شده خود دارای درد نباشند و بتوانند روی پای قطع شده خود وزن بیاندازند و بایستند و لازم بذکر است اصلی ترین و لازم ترین شرط دریافت قفل همین مورد میباشد.

-افراد ورزش کار و دونده و افراد با فعالیت بسیار بالا در صورتی که اول شرط بالا را داشته باشند میتوانند از قفل استفاده کنند.

-افراد با سطح قطع عضو بالا و استامپ و پای باقی مانده کوتاه جهت جلوگیری از درامدن پا همگام راه رفتن

۳-گلویی

قطعه دیگر در قطعات پروتز زیر زانو ؛ گلویی یا کلامپ نام دارد که میتوان با استفاده از آن چرخش پروتز را تنظیم نمود. و از جنسهای کربن، تیتان، استیل و فولاد ساخته میشود.

۴-لوله مدولار

قطعه دیگه قطعات پروتز زیر زانو ؛ اتصال دهنده قطعات پروتز لوله مدولار میباشد که میتواند از جنس های: کربن، تیتان، استیل و فولاد باشند که به ترتیب وزن آنها دوبرابر و مقاوت نصف میگردد. با این قطعه میتوان قد فرد را از نظر کوتاهی یا بلندی تنظیم کرد.

قطعات پروتز زیر زانو – ماکت

۵-پنجه پروتز

یکی دیگر از مهمترین قطعات پروتز زیر زانو و پای مصنوعی پنجه آن میباشد که این پنجه میتواند نقش بسزایی در راه رفتن فرد داشته باشد زیرا پنجه نقش مفصل مچ پا و استخوان های کف پا را میتواند در افراد قطع عضو زیر زانو شبیه سازی کند.

-پنجه ها از ساده ترین نوع خود یعنی پنجه ساچ یا چوبی که قابلیت تحرک را ندارند شروع و انواع مختلفی را دارند.

-دومین نوع آن پنجه سینگل میباشد که با داشتن یک مفصل مچ درون خود قابلیت خم و راست شدن را به پنجه میدهند و این مفصل خود دارای جنس های تیتان و استیل میباشند.

-سومین نوع پنجه، پنجه های پیشرفته کربنی میباشند که خود انواع بسیار مختلفی را شامل میشوند که این انواع شامل برندهای مختلف با قابلیت ها و شبیه سازی های مختلف جهت افراد با سطح فعالیت متفاوت میباشند، در کل پنجه های کربنی بسیار سبکتر و قابلیت انعطاف پذیری بیشتری را بفرد قطع عضو میدهند و بیشتر استفاده کننده از پنجه های کربنی افراد ورزشکار و با سطح فعالیت بالا میباشند.

پنجه های کربنی پیشرفته میتواند به صورت کامل حرکات مچ و کف پا را شبیه سازی کند و راه رفتن راحتتر و سریع تر و طبیعی تری را به فرد قطع عضو زیر زانو بدهد و این پنجه های کربنی را میتوان در پروتزهای پیشرفته ورزشی نیز به کار برد.

۶-ابر یا کاور پروتز

ابر پروتز در قطعات پروتز زیر زانو میتواند این قطعات فلزی رو پوشش دهند و شکل زیبایی را به پای مصنوعی بدهند و این ابرها شبیه رنگ پوست میباشند و ظاهر ساق طبیعی را به پای مصنوعی میدهند.

در کلینیک ارتوپدی فنی طبیب شیراز زیر نظر متخصصین پروتز با سابقه زیاد جهت ساخت پروتز و پای مصنوعی برای افراد ورزشکار و جانباز و افراد قطع عضو ابتدا بیمار قطع عضو مورد معاینه دقیق قرار و سپس قطعات و نوع پروتز برای فرد انتخاب میشود و بعد از قالبگیری، فرد در چند جلسه راه رفتن را تمرین میکند و در صورت عدم وجود هرگونه مشکل و تایید راه رفتن توسط متخصص پروتز و فرد قطع عضو سپس به وی پروتز تحویل داده میشود.

نکته خاصی هست که این مطلب رو تکمیل‌تر کنه؟

دیدگاهتان را بنویسید

کلینیک ارتوپدی فنی طبیب

دکتر ثبت درخواست